Rensdyrene smider deres gevir
Rensdyret med det største gevir har kun gevir tilbage på højre side af hovedet. Geviret i venstre side er røget af i et stort stykke.
- Hun har gnubbet geviret mod grene og stammer, og til sidst faldt det af, fortæller rensdyrenes faste dyrepasser, Francois Lemonnier, som fandt det løse gevirstykke i rensdyrenes anlæg i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA.
Fra afrundede til spidse
Gevirerne, der falder af, er spidse og hårde. Inden længe bliver de skiftet ud med mere bløde gevirer med bast på.
- Rensdyr skifter gevir hvert år. Gevirerne vokser ud meget hurtigt i løbet af foråret, og i den første periode er der bast på, som gør gevirerne meget bløde at røre ved. Når efteråret kommer, tørrer basten ind, og så fejer dyrene det af, så gevirerne i stedet for at være afrundede bliver meget spidse. Dem beholder dyrene så i nogle måneder for til sidst at smide hele geviret, forklarer Francois Lemonnier.
Forskellige funktioner
Rensdyr er eneste dyr i hjortefamilien, hvor hunnerne har gevir. Og i forhold til kroppens og gevirets størrelse og vægt, hører gevirerne til de største i hjortefamilien.
Gevirer bruges forskelligt af hanner og hunner.
- Hannerne bruger geviret til at imponere hunnerne med og til at slås med andre hanner i brunstperioden. Når den er overstået, smider hanner deres gevir, det vil sige slut december/januar, forklarer Francois Lemonnier og tilføjer:
- Hunner beholder deres gevir i længere tid, fordi de bruger gevirerne til at fjerne sne med om vinteren, så de kan komme ned til laven, til føden, under sneen. De bruger også gevirerne til at holde hanner væk fra føden, fordi de selv har brug for næringen, når de er drægtige.
Nye gevirer vokser ud - hurtigt
I GIVSKUD ZOO er der kun hunner, og da det netop nu er rensdyrenes naturlige kælvningstid, er det i denne periode, at hunnerne smider gevirerne. De er dog ikke drægtige, da parken ikke har en han.
Over den næste tid vil alle parkens rensdyr smide deres gevirer og derefter begynde at anlægge nye.
- Det bliver sjovt at se, for rensdyrgevir vokser utrolig hurtigt. Nogle gange kan man nærmest se forskel fra dag til dag, fordi de kan vokse over seks millimeter om dagen, siger dyrepasseren.