Sådan forudsiger vi termin
Da GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs brillebjørn Nazca skulle føde, vidste parkens personale godt, at fødslen var lige oppe over.
- For det første havde vi observereret parringer med vores avlspar. Da hun hen mod vinteren begyndte at tage på, var vi ret sikre på, at der ville komme unger. I og med at vi kendte til parringsperioden, kunne vi tælle os frem til, at fødslen ville komme her i starten af 2023. Og derfor kom fødslen af brillebjørneungerne ikke som en overraskelse. Det eneste, vi var spændte på, var hvor mange unger, der ville komme, fortæller dyrlæge i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Ditte-Mari Sandgreen.
Denne viden om terminsdato eller -periode gør sig gældende for mange af parkens dyr;
- Vi har forskellige systemer og metoder til at forudse fødsler alt efter dyreart, og så støtter vi os også op af artens naturlige biologi. Det hjælper os i det daglige arbejde, fordi vi bedre kan forberede os på ændringer i bestande. Samtidig er det godt at vide, hvornår hunner er drægtige i forhold til det daglige management, siger dyrlægen.
Forskellige fremgangsmåder hos forskellige dyr
Hos nogle arter i parken observerer og registrer dyrepasserne løbende, hvornår hunner er i brunst, og hvornår der er parringer.
- Dyrepasserne har lettest ved det, fordi de går med dyrene til daglig. Hvis dyrepasserne observerer en hun i brunst, kender vi artens normale cyklus, og hvis den næste forventede brunst hos den pågældende hun udebliver, så er hun højst sandsynligt drægtig, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.
Ved næsehornene tages der afføringsprøver hver uge, så dyrlægen kan følge deres cyklus, brunst og drægtighed via grafer lavet ud fra analyser.
Og så er der arter, hvor muligheden for at hunner kan blive drægtige, styres af dyrepasserne og dyrlægen:
- Det gælder for eksempel hos geder og får, hvor vi først på året sætter buk og vædder til hunnerne, så vi ved, at der kan komme unger til foråret. Det gør vi, både fordi det er det bedste tidspunkt for unger at blive født, fordi der er lunt i vejret, så de ikke risikerer at skulle ligge ude i frostvejr. Og så ønsker vi heller ikke at få unger hele tiden, fordi det er for hårdt for hunnerne i længden. Derfor går hannen ikke med hunnerne året rundt, så hunnerne får en pause i deres reproduktion.
Generelt er naturen smart indrettet i forhold til fødsler, og hos flere arter går naturen bare sin gang, fortæller dyrlægen;
- Nogle arter er meget stabile og får unger samme tid på året. Det gælder for eksempel vores bisoner, mange antiloper og ulve. Deres unger kommer, når forholdene i naturen er optimale – når det ikke er frostgrader, og der er masser af føde, så ungerne kan nå at vokse sig stærke inden vinter.