27. marts 2017
Billede af en Saola i det centrale Laos i Bolikhamxay-provinsen. Billedet er taget i 1999. (Courtesy of Bill Robichaud)Saolaen blev opdaget for 25 år siden som en af de mest spektakulære dyreopdagelser i det 20. århundrede. Men der findes kun ganske få af dem, så der skal sættes aktivt ind for at bevare den specielle nye art, der er et af verdens mest truede pattedyr. Og det bidrager Givskud Zoo Naturfond til.
De grundlæggende formål for GIVSKUD ZOO er formidling, bevarelse og forskning. Og netop opgaven med at bevare dyr betyder, at Givskud Zoo Naturfond støtter flere projekter rundt om i verden. Senest har fonden både i 2016 og 2017 ydet økonomisk støtte til en gruppe forskere under IUCN (The International Union for Conservation of Nature), som arbejder med Saolaen.
Blandt de mest truede dyr i verden Saolaen findes kun ét sted i verden, nemlig i Annamite bjergerne på grænsen mellem Vietnam og Laos. Den var kendt af lokalbefolkningen, men blev først beskrevet i videnskabelig sammenhæng i 1992. Her bemærkede en dansk fotograf under en rejse i Vietnam et kranium med nogle usædvanlige horn, som nogle lokale havde liggende i hjemmet. Opdagelsen nåede også frem til forskere samt regeringerne i Vietnam og Laos - og så gik arbejdet med at identificere arten i gang.
Det er uvist, hvor mange Saolaer der findes, men arten betegnes som kritisk truet på IUCNs såkaldte rødliste. Man mener, at der blot er nogle få hundrede dyr dybt inde i regnskoven.
Samarbejde om bevarelse Fordi der er så få dyr, har IUCN etableret The Saola Working Group, der arbejder for at bevare Saolaen i naturen og søsætte avlsprogrammer, så arten overlever, og antallet af individer øges. Gruppen blev dannet i 2006, da det stod klart, at der var brug for øjeblikkelig indsats, hvis ikke arten skulle forsvinde helt. Gruppen består af biologer og forskere fra hele verden. De arbejder sammen med regeringerne i Vietnam og Laos, og det har blandt andet betydet, at der er etableret naturreservater, og at der er udsat skovvagter, som både holder øje med krybskytter, og som fjerner eventuelle fælder der måtte være sat op.
En helt særlig art Saola betyder snoede horn på vietnamesisk. Dyret har to parallelle horn, som kan blive op til 50 centimeter lange. De har kort, mørkebrun pels med hvide markeringer, og de vejer omkring 90 kilo.
Saola bliver også kaldt Vu Quang oksen, fordi det hed området i Vietnam, hvor den først blev fundet. Udseendet minder om en antilope, men rent genetisk er Saolaen tættere på kvæg. Da den usædvanlige kombination var svær for forskere at placere, har Saolaen derfor fået sin helt egen biologiske stamme.