Sort hesteantilope er født i GIVSKUD ZOO
Den lille nye kalv er en han. Han er blevet tilset og vaccineret af parkens dyrlæge og lader til at have det godt.
Nyfødte gemmer sig
I naturen gemmer den sorte hesteantilope sig lige efter fødslen. Denne adfærd ses også hos kalvene i GIVSKUD ZOO, for selvom man kommer helt tæt på, bliver kalven liggende helt stille og lader som om, at den ikke er der.
- I naturen føder hunnen kalven væk fra flokken. Da kalven ligger fuldstændigt stille og helt alene, minimeres risikoen for, at den bliver opdaget. Et rovdyr skal nærmest træde på den lille unge for at finde den. Når den så bliver lidt større og mere sikker på benene, følger den resten af flokken, fortæller biolog Kim Skalborg Simonsen.
Skifter farve
Hos hesteantiloper er hunnerne brune, mens den dominerende han er sort. Det er hans farve, der har givet arten sit navn. Den nyfødte han i GIVSKUD ZOO er ganske lys, men når han bliver større, vil farven efterhånden blive mørkere.
Derudover har hesteantiloper sabelformede horn, der kan blive op til halvanden meter lange. Heldigvis for hunnerne bliver de små dog født uden horn.
Bliver i Givskud i nogle år
GIVSKUD ZOO er stambogsfører for sort hesteantilope i det internationale samarbejde mellem zoologiske haver, EAZA. Og med den lille ny har biolog Kim Skalborg Mikkelsen fået endnu et dyr til populationen.
Den lille han får lov at blive i GIVSKUD ZOO i de kommende par år. Men derefter skal han sendes videre til an anden zoologisk have. Hesteantiloper lever nemlig sammen i "harem", som består af en han og ca. tre-fire hunner. Så når den lille han vokser sig stor, vil han ikke længere kunne gå med sin far. Derfor skal han sendes videre til en anden flok, der genetisk passer godt. Og mulighederne for at finde et nyt hjem er ganske gode:
- Den nye han indgår nu i stambogen for sorte hesteantiloper. Vores flok har ret vigtige gener. Det vil i praksis sige, at de ikke er i tæt familie med de sorte hesteantiloper i andre zoologiske haver. Derfor er der en god chance for at få ham placeret i en anden flok i fremtiden, forklarer Kim Skalborg Simonsen.