11. januar 2018
En gruppe forskere vil skaffe ny viden om de snart voksne ulveunger i Vestjylland ved at udstyre dem med GPS-halsbånd. Spændende projekt, lyder vurderingen fra GIVSKUD ZOO.
I foråret 2017 blev et kuld ulve født i Vestjylland. Nu vil forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum i Aarhus udstyre de efterhånden store unger med GPS-halsbånd, så de kan følge deres færden.
Projektet vækker begejstring i GIVSKUD ZOO, fordi det giver mulighed for at samle viden om dyrene.
- Jeg synes, det er rigtig interessant. Det er jo relativt nyt i Danmark med ulve, så jo mere vi kan lære om dem, og jo mere vi ved om deres adfærd i Danmark, jo bedre. Det giver mulighed for både at beskytte ulvene og for at tage forholdsregler, hvis de lever tæt på mennesker, siger biolog i GIVSKUD ZOO, Kim Skalborg Simonsen.
Bliver svære at indfangeNår der kommer ulveunger til verden i GIVSKUD ZOO, er de relativt lette at fange for kønstjek og chipmærkning. Dyrepasserne ved, hvor ulvenes huler er og kan nøje overvåge dyrenes adfærd.
Anderledes er det i naturen, hvor ulvene bevæger sig over et stort territorium.
- Man kan ikke bare sætte en fælde op og så forvente, at der er bid i løbet af kort tid. Ulve er forsigtige og sky, så det er spændende, om det overhovedet vil lykkes. I og med at det er unge ulve uden megen erfaring, kan de måske være mere nysgerrige og opsøgende. Så det er ikke umuligt, men det er en svær opgave, lyder vurderingen fra Kim Skalborg Simonsen og tilføjer:
- Der har vi det lidt nemmere her i GIVSKUD ZOO, da vi har et låg ned i ulvehulerne. Mon ikke forskerne fra Aarhus ville ønske, at de havde den mulighed.
Vil indfange mindst to ulve Ulve forlader deres forældre, når de er et til to år gamle. Det er netop derfor, det nu er ekstra interessant at følge ungerne for at finde ud af, hvor de søger hen. Derfor er det vigtigt, at forskerne meget snart får fundet og mærket de unge ulve.
Der er indkøbt seks halsbånd, og forskernes succeskriterium er at indfange og GPS-mærke mindst to ulve i det kommende år.
Der skal nu opsættes specialdesignede boksfælder i de tætte skovområder Stråsø Plantage, hvor ulvene befinder sig.
- Man mærker ulve rigtig mange steder i verden for at lære om deres adfærd. For eksempel blev en ulv fra Slovenien fulgt i flere måneder. I den tid bevægede den sig over 2.000 kilometer. Både over bjerge, gennem seks meter dyb sne og svømmede over en 280 meter bred flod. Så de er i stand til at flytte sig virkelig langt, fortæller Kim Skalborg Simonsen.
Det er Naturhistorisk Museum i Aarhus og Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, der har fået tilladelse til at udstyre ulvene med GPS-halsbånd. Projektet løber op i to millioner kroner, hvoraf de 1,4 millioner kroner kommer fra Aage V. Jensens Naturfond.