lukket

Sulawesiunger bliver kassetrænet

28. december 2021
GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs sulawesimakak-unger er nu blevet så store, at de kan blive chipmærket. Og det kræver en del forberedelse fra dyrepasserens side, inden dyrlægen kan komme til.

Normalt håndterer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrepassere ikke parkens sulawesimakakker. Men inden længe skal der gøres en undtagelse i forhold til de fire store unger, Melvin, Samuel, Tarik og Sunah. De er nemlig ved at være så store, at de kan blive chipmærket og registreret i det internationale register over dyr, der indgår i avlssamarbejdet zoologiske haver imellem.
Men det er ikke en let opgave, for sulawesimakakkerne er ikke nogen, man bare går ind og tager ved. 

- Det er ikke så store dyr, men de har nogle spidse tænder, som man absolut ikke vil i nærkontakt med, så man kan ikke bare løfte dem op. Så klargøringen til chipmærkning kræver lang tids forberedelse, men det er af hensyn til dyrenes trivsel og derfor det hele værd, fortæller Jette Nørgaard, der er fast dyrepasser hos sulawesimakakkerne.

Mest skånsomme metode
Fordi dyrene ikke er vant til at blive håndteret, kan det være en stressende oplevelse for dem at skulle chipmærkes. Derfor har Jette Nørgaard igennem lang tid trænet ungerne til at gå ind i en kasse, der er sat op i tilknytning til anlægget. Det er nemlig muligt at lukke for kassen, så dyrlægen kan komme til dyrene, den dag, de skal chipmærkes.

- Vi vil gerne gøre det til så god en oplevelse som muligt, så i stedet for at indfange ungerne med net, hvilket kan være rigtig stressende, vænner vi ungerne til at komme tæt på mig i kassen, hvor de så får masser af rosiner, fortæller Jette Nørgaard og tilføjer:

- De er rigtig gode til at komme ind i kassen, og der er flere af dem, der rigtig gerne vil. Især Melvin, som er den ældste af de fire unger, tør mest. Ved ham er jeg kommet så langt, at jeg nu kan lukke lågen i kassen. Og jeg har trænet, at jeg går lidt væk fra kassen, mens han sidder derinde, så han er vant til den situation. Det er vigtigt, fordi det vil ske i forbindelse med chipmærkningen. Så han er ved at være klar.

Tryghed hos dyrepasseren
Mens det er Jette Nørgaard, der står for selve kassetræningen med dyrene, bliver det ikke hende, der skal hjælpe med at chipmærke de fire store unger. Den dag, chipmærkningen skal foregå, sørger hun for, at de store unger kommer ind i kassen. Derefter lukker hun den, og så forlader hun stalden.

- Når jeg har forladt stalden, kan en anden dyrepasser og vores dyrlæge komme til. Det hele sker meget hurtigt, men det vil alligevel være en stressende oplevelse for ungerne, fordi de ikke er vant til det. Derfor skal det ikke være mig, der gør det, for jeg kommer hos dyrene til daglig. Og de skal stadig have den samme tryghed og tillid til mig efter chipmærkningen. Derfor skal det være nogen, der ikke har fast gang i stalden, der sørger for chipmærkningen, forklarer dyrepasseren.

Præcis hvornår chipmærkningen foregår, er endnu ikke fastlagt. Det afhænger af, hvordan kassetræningen af sulawesimakakungerne skrider frem i den kommende tid.

 

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.