Tre bongoer er sendt til Polen
Flokken af bongoer i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA er blevet mindre, efter tre af parkens dyr er blevet sendt til Polen. Fremover skal de være i Zoo Gdansk Oliwa.
- Vi har haft god succes med at øge vores flok gennem de senere år og fået så mange unger, at vi ikke længere har ordentlig plads til alle, når næste hold kalve skal flytte ud af deres mors boks, fortæller GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge, Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:
- Samtidig skal vi sikre, at vi ikke risikerer indavl, og da vores tyr jo er far til de unge hunner, kan vi ikke beholde dem i samme anlæg i længden. Derfor sender vi nu disse tre dyr videre til en anden park, som også gerne vil arbejde med at styrke arten.
Styr på transporten
De tre dyr, der nu har forladt parken, er en ung kvie samt en mor og hendes lille unge. De skulle alle tre transporteres sammen, og derfor krævede selve transporten lidt koordinering.
- Som udgangspunkt er det modtager-zoo, der skal arrangere transporten, altså Gdansk Zoo i dette tilfælde. Men vi stiller altid skarpe krav til, at vores dyr transporteres ordentligt, så vi har været med til at forberede transporten, så dyrene bliver håndteret godt undervejs og når fint frem, fortæller dyrlægen.
Det er generelt en speciel opgave at transportere bongoer. Lige så rolige og tillidsfulde som de normalt er, lige så urolige og stressede kan bongoer blive ved en uvant situation som en transport. Og da antiloperne er store og har lange horn, er en kortvarig bedøvelse det mest sikre for dyrepasserne og det bedste for dyrene.
- Vi havde lagt en klar plan for først at bedøve de to store dyr via injektion i nakken, så de kunne lægges op på et bærestykke og stille og roligt blive løftet ind i transportvognen. Og den lille kalv kunne så sagtens gennes ind i vognen til sin mor bagefter uden bedøvelse. Den er jo ikke helt så stor som mor, smiler dyrlægen.
Fortsat fokus på bevaring
Med afsendelsen af de tre hun-bongoer er der nu en han og fire hunner med kalve i forskellige aldre i parken. Planen for parkens flok er fortsat at arbejde videre med avl og styrke denne truede art.
- Estimater har før vist, at der kan være under 100 bongoer tilbage i naturen, så hvis vi vil have chancen for at bevare arten, kræver det et målrettet avlsarbejde og samarbejde mellem de dyreparker, der har bongoantiloper. Det er nødvendigt, så vi på sigt har muligheden for at støtte op om et eventuelt genudsættelsesprojekt, hvis der kan genetableres leveområder i naturen til arten, siger Ditte-Mari Sandgreen.
Bongoantiloperne kan opleves i et anlæg, der ligger langs gangstien mellem områderne P1 og P2 i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA.