Trusler mod elefanter kræver indsats
Tidligere har alle afrikanske elefanters trusselsniveau været vurderet som hvis der kun var en art, men nye genetiske analyser har bekræftet at der findes to arter af elefanter i Afrika: savanneelefanten og skovelefanten. Det betyder selvfølgelig at der er færre af hver art hver for sig.
I 2020 blev elefanterne betegnet som sårbare. Men i en ny opgørelse fra IUCN i 2021 vurderes de to arter hvert for sig og dermed placeres savanneelefanten i kategorien truet, mens skovelefanten betragtes som kritisk truet.
- Antallet af skovelefanter er faldet med mere end 86% de seneste 31 år. De findes kun i en fjerdedel af deres oprindelige udbredelse, hvilket selvsagt er alvorligt, hvis arten skal bevares. Det er ikke nogen overraskelse, at de er truede. Det er selvfølgelig trist, at de har fået denne status, men det er vigtigt at få dem kategoriseret, så det bliver endnu mere tydeligt, at der skal gøres noget, siger biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.
Elefanter truet både i Afrika og Asien
Siden 2008 er begge arter af afrikanske elefanter gået kraftigt ned i antal, og tabet af elefanter var på sit højeste i 2011.
- I den periode steg krybskytteriet markant, og det er stadig en stor trussel i dag. Samtidig presses elefanterne af, at deres leveområder omdannes til blandt andet til veje og landbrugsjord, forklarer biologen, som tilføjer, at også de asiatiske elefanter er under pres;
- De asiatiske elefanter er også truede og man estimerer, at der er omkring 50.000 tilbage i naturen, men det er et meget usikkert tal. Også for denne art er det især mistede leveområder og dermed flere konfrontationer med mennesker, der presser elefanterne.
Positive takter fra IUCN
Generelt er beskyttelse af arter og bevarelse af deres leveområder et kardinalpunkt, hvis udviklingen skal vendes.
Heldigvis er ikke alle toner fra IUCN kun negative. Der er stadig over 400.000 elefanter tilbage i Afrika, og nu hvor der er kommet ekstra fokus på bevaring, har flere lande fundet metoder til at få antallet til at stige lokalt. Både ved at beskytte elefanterne bedre mod krybskytter og planlægge brugen af jorden bedre.
- Der er dog stadig mange områder, hvor det går nedad. Derfor er det vigtigt, at erfaringer udveksles landene imellem, og at man arbejder målrettet med at beskytte dem. Elefanter er karismatiske dyr med stor indflydelse på deres økosystemer. Derfor er det godt, at der også er positive elementer i meldingen fra IUCN. Det giver håb, siger Kim Skalborg Simonsen.