lukket

Udvalgte dyr kan genudsættes

12. november 2020
Indimellem genudsætter zoologiske haver dyr i naturen. Men det er ikke alle arter, som man bare kan fjerne fra anlæg i dyreparker og genudsætte i den vilde natur.

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har flere gange været med til at genudsætte dyr i naturen. To gange er przewalskiheste blevet sendt til Mongoliet. I 90’erne sendte vi hjorteantiloper til Indien. Og senest blev en kæmpeodder sendt til Argentina og genudsat i en nationalpark i håb om, at den og en mage vil kunne hjælpe med at genetablere bestanden af den lokalt udryddede art. Det er første gang nogensinde, at kæmpeoddere genudsættes i Argentina.
Men genudsætning er ikke bare noget, man lige gør. Det kræver store praktiske forberedelser, og så er det heller ikke alle dyr, der kan sættes tilbage i den vilde natur.  

- Det er svært at sige noget generelt om, hvilke dyr fra zoologiske haver man kan sætte tilbage i naturen. Flere forskellige arter er forsøgt genudsat med større eller mindre succes. Samtidig betyder det også meget, hvilken type zoologisk have dyrene kommer fra – om de har været holdt under så naturlige forhold som muligt, eller de er meget prægede på mennesker. Så det er et stort arbejde og en vurderingssag i hvert enkelt tilfælde, fortæller biolog i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Kim Skalborg Simonsen.

Tester om dyrene kan klare sig
Ifølge biologen er det ofte en god idé at teste, om dyrene kan klare sig alene i naturen, før man sætter dem helt fri. Ellers risikerer de bare at dø, hvis de for eksempel ikke kan søge ly, finde føde og tage sig i agt for rovdyr.

- For at teste deres evne til overlevelse laver man en såkaldt soft release, hvilket betyder, at man først sætter dyrene ud i en indhegning i et større naturområde, for eksempel et reservat eller en naturpark. Her følger man dem på afstand, men lader dem ellers klare sig selv i en periode. Og går det godt, kan man se på endelig genudsættelse, siger Kim Skalborg Simonsen.

De przewalskiheste, som GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har sendt til genudsættelse i Mongoliet, er blevet placeret i et reservat i Gobiørkenen. Og den kæmpeodder, som parken har sendt til Sydamerika, er først blevet placeret i et vådområde i en nationalpark sammen med en anden odder. Her kan man holde øje med odderparret og se, om de kan klare sig naturligt. Oven i købet vil den indhegning de har været i stå åbent efter de er lukket ud. Så de kan vende tilbage hvis de finder mere tryghed i det.

- Det er dog forventningen, da kæmpeoddere har et meget stærkt naturligt instinkt, og der for er det også sandsynligt, at de vil kunne jage bytte og klare sig mod andre rovdyr, forklarer biologen.


Positive og negative resultater
Hvis ikke det naturlige instinkt er stærkt, så kan genudsættelse blive et problem. For eksempel vil dyr, som er håndopflasket i en zoologisk have, ikke få naturlig adfærd ind fra start, og derfor kan de få sværere ved at klare sig i den vilde natur.
- Antiloper i zoologiske haver er også vant til, at der ikke er stor fare på færde, fordi de går i anlæg, hvor de er afskærmet fra rovdyr. Derfor er de ikke altid præget med et lige så stærkt flugtinstinkt som deres vilde artsfæller. Og det kan give problemer i naturen, hvis de så ikke ved, hvem og hvad de skal flygte fra.
Der er også lavet forsøg med genudsættelse af små aber fra zoologiske haver. De havde problemer med at klatre, da de i fangenskab ikke var udsat for vind. Så i naturen havde de svært ved at vurdere deres spring mellem grenene, på grund af at grenene nu pludselig bevægede sig, fortæller Kim Skalborg Simonsen.
 
Men der er også eksempler på genudsættelse, der går rigtig godt. Udover przewalskihestene som yngler og trives i Mongoliet, har amerikanske zoologiske haver genudsat californiske kondorer, og et projekt for gyldne løvetamariner i Sydamerika har også været en succes.  

- Så det kan lade sig gøre at genudsætte nogle arter i naturen, og det er en stor glæde, når det lykkes. Men i alle tilfælde vil genudsættelse af dyr i naturen være en vurderingssag, siger biologen.

 

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.