lukket

Væk med implantatet - ind med unger

24. april 2017
Sulawesimakakkerne har ikke fået unger, mens de har været i GIVSKUD ZOO. Derfor blev en af hunnerne sendt til dyrlæge for at få fjernet et implantat, der forhindrer at hun kan blive drægtig.

Sulawesimakakhunnen Sami er bedøvet og ligger på operationsbordet på Givskud Dyreklinik. En delegation fra GIVSKUD ZOO har taget makakken med fra parken til klinikken, så den kan få opereret et implantat ud. Dyrlæge Rikke Sand står for selve operationen, mens GIVSKUD ZOOs egen dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen sørger for bedøvelse og for at monitorere dyrets vejrtrækning og hjerteslag undervejs.
Før operationen kan gå i gang, bliver sulawesimakakken røngtenfotograferet, så dyrlægerne ved, hvor de skal skære for at fjerne implantatet.   

- Vi fjerner implantatet af flere årsager. Den ene er, at Sami nu er i en flok, hvor hun gerne må yngle. Før gik hun sammen med sin far i England, men hos os går hun med en ubeslægtet han. Derudover besværliggør hormonimplantatet sammenføringen af han og hun. Så længe implantatet frigiver hormoner, kommer Sami ikke i brunst, og vi har brug for, at hun sender de "rigtige signaler" til den nye han, når de lukkes sammen, forklarer dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen.

Få implantater i GIVSKUD ZOO

Det er ikke usædvanligt, at sulawesimakakhunnen har et implantat, der forhindrer, at hun bliver drægtig. Foranstaltningen bruges flere steder i verden hos flere dyrearter. Men er dog ikke så udbredt i GIVSKUD ZOO.

- Det hormonimplantat, vi fjerner hos Sami, er egentlig en p-stav til mennesker. Den virker på samme måde hos aber, som den gør hos mennesker - nemlig at forhindre uønsket drægtighed. Hormonimplantater har dog også ulemper, da det kan ændre dyrenes naturlige opførsel og signaler, som de bruger i deres kommunikation internt i flokken. Derfor undgår vi i GIVSKUD ZOO så vidt muligt brugen af implantater, fortæller Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer:  

- Pt. er den eneste anden dyreart i GIVSKUD ZOO, der har implantat, vores næsebjørnshan. Næsebjørne er af EU blevet klassificeret som en invasiv art, så der er vi forpligtet til at sørge for, at de ikke formerer sig.

Lang proces på operationsbordet

Implantatet, som Sami har siddende i armen, gemmer sig godt, men efter nogen tid lykkedes det Rikke Sand fra Givskud Dyreklinik at finde og fjerne det to centimeter lange implantat.
Derefter bliver såret syet sammen og limet, og Sami bliver taget med tilbage til GIVSKUD ZOO, hvor hun kan vågne op i sit anlæg.

Endnu en operation

GIVSKUD ZOO har to sulawesimakakhunner, og det er også planen, at den anden hun Melfi skal have opereret sit implantat ud. Håbet er så, at begge hunner vil komme i brunst, så de kan blive lukket sammen med hannen.

- Når begge hunner har fået fjernet deres implantater, og vi ser den første brunst, bliver de lukket sammen med hannen, så de kan komme i gang med flokdannelsen. Forhåbentlig får vi så den første unge inden for et års tid, siger Ditte-Mari Sandgreen.
Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA runder sæsonen af med tredjehøjeste besøgstal nogensinde
30. oktober 2024
Søndag den 27. oktober satte GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA punktum for endnu en sæson. Parken opnåede sit tredje…
Er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA årets dyrepark 2024?
25. oktober 2024
Igen i år er GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA nomineret til Børn i byen Prisen i kategorien Årets Dyrepark 2024. Du…
Parken er pyntet og klar til efterårsferien
12. oktober 2024
Der har været nok at se til i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA i disse dage. For traditionen tro er der blevet pyntet op til…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.