28. marts 2017
Når GIVSKUD ZOO åbner sæson 2017, kan publikum glæde sig til en ny attraktion. Vi har nemlig lige taget imod en sydamerikansk brun edderkopabe - og to mere er på vej.
En lille hånd stikker ud af transportkassen, mens fire folk fra GIVSKUD ZOO bakser med at løfte den cirka 115 kilo tunge transportkasse ind i stalden. Kassen bliver sat bagerst i stalden, og direktør Richard Østerballe lukker den op, så nyeste beboer i parken kan komme ud.
I et spring er den ude af kassen og oppe på en siddeplade.
- Hvor er han fin. Og ser ud til at være helt tryg ved sit nye hjem, lyder det både fra GIVSKUD ZOOs direktør Richard Østerballe, fra dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen og fra dyrepasserne, der har hjulpet med at få aben på plads.
Det nye dyr er en brun edderkopabe. Det er flyttet ind i et anlæg ved området P1.
Har ladet vente på sig Edderkopaben kommer fra Albuquerque Biological Park i New Mexico, USA. Så han har været på en lang rejse. To af GIVSKUD ZOOs folk hentede aben i Frankfurt Lufthavn, og de kunne efter lang ventetid og godkendelser vende hjem til Danmark med edderkopaben.
- Vi havde egentlig håbet, at vi kunne få den tidligere, men på grund af godkendelser og praktiske forhold med transport, har vi måttet vente lidt på ham, fortæller GIVSKUD ZOOs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen.
Karantæne i den første tid Den nye edderkopabe gennemgår det lovpligtige syn ved ankomst og er i fin stand, lyder vurderingen fra dyrlægen.
I de første 30 dage efter ankomsten er dyret i karantæne. Det betyder, at dyrepasserne skal tage visse forbehold under pasningen, så de ikke kan bringe eventuel sygdom og smitte fra stalden med edderkopaben til GIVSKUD ZOOs andre dyr.
- For aben har karantænen ingen betydning. Den kan både være inde og ude i sit anlæg. Og publikum vil også kunne se den, når vi åbner parken, forklarer Ditte-Mari Sandgreen.
Minder om edderkopper Edderkopaber er primater med lange lemmer og en lang gribehale, de kan bruge, når de bevæger sig rundt. De har fået deres navn, fordi de minder om edderkopper, når de hænger i grene ved hjælp af både fødder og hale. Arten stammer fra Sydamerika og betegnes som truet.
Flere aber kommer til I de første dage er den nye abe alene i anlægget. Men efter planen får han snart selskab af to nye aber, som skal ankomme fra den franske zoologiske have Bioparc de Doué la Fontaine. En hun og en unge.
Indtil da må han nøjes med dyrepasserne og en bamse, som var med for at skabe tryghed på rejsen fra USA til Danmark.