Vi lærer af hinanden
GIVSKUD ZOO er medlem af flere internationale organisationer, der alle samarbejder om at skabe bedre forhold for dyrene i de zoologiske haver. En af disse foreninger er European Association of Zoos and Aquaria (EAZA), en sammenslutning af 356 zoologiske haver og akvarier rundt om i Europa. Som medlem af EAZA er man forpligtet til at deltage i avlsprogrammerne for de dyrearter, man har. Den ansvarlige for hvert enkelt avlsprogram er lige nu ved at skrive en såkaldt "Best Practice Guidelines"(BPG). Et udtryk der er svært at oversætte til dansk, men som betyder noget i retning af retningslinjer for, hvordan man bedst holder en given dyreart.
Hvad er en BPG?
? En "Best Practice Guidelines" indeholder en sammenfatning af viden om dyret og en beskrivelse af den bedste måde at holde dyret på i en zoologisk have, forklarer biolog Kim Simonsen. BPG'en skal blandt andet indeholde biologisk viden om dyret, hvilket foder dyret skal have, og hvordan indhegningen skal bygges. Hvis det er et farligt dyr, er det især vigtigt at have fokus på sikkerheden omkring indhegningen. Ikke kun for gæsternes skyld, men også for dyrepassernes.
Sort hesteantilope
I GIVSKUD ZOO er vi stambogsfører for 3 dyrearter: afrikansk løve, manløs zebra og sort hesteantilope. En stambogsfører er den, der har overblik over alle individerne af en dyreart og beslutter, hvilke dyr der skal parre sig med hvilke. Da det er stambogsførerens ansvar at skrive en "Best Practice Guidelines", er skrivearbejdet i fuld gang i Givskud.
? Lige nu er det en BPG for sort hesteantilope, vi arbejder på, fortæller Kim Simonsen. Vi startede med at indsamle al den information, vi kunne finde om den sorte hesteantilopes biologi. Det er blandt andet vigtigt at få med, at de i naturen lever i flok. Så for at de kan trives, skal man have flere individer gående sammen.
Andres erfaringer
Når dyrets biologi er på plads er det vigtigt at samle erfaringer sammen. I GIVSKUD ZOO mener vi, at vi passer vores dyr godt, men for at få så mange input til dokumentet som muligt, indsamler vi information fra en række kolleger i udlandet.
?Der er mange forskellige måder at gøre tingene på, så det kan være, at vi også lærer noget i processen, forklarer Kim Simonsen. Vi skal blandt andet finde ud af, hvilke slags indhegninger der virker godt, hvilket foder de sorte hesteantiloper trives bedst med at få, og hvilket foder de ikke spiser. Det kan også være, at andre zoos oplever nogle problemer, som vi ikke ser i Givskud. Og løsninger på dem skal jo også med i BPG'en.
Frit tilgængeligt
Til sidst skal al information samles og lægges frit tilgængeligt på EAZAs hjemmeside. Alle, der har sorte hesteantiloper, kan så til enhver tid slå op i BPG'en og få vejledning i dyrets biologi, pasning og behov. Og overvejer en zoo at starte med arten, kan medarbejderne få information om, hvordan et anlæg bedst bygges op, hvilke faciliteter der skal til og også information omkring, hvilke andre arter dyret kan leve sammen med.
- Al vores nuværende viden om sort hesteantilope vil altså være samlet og tilgængelig - til gavn for dyrene, slutter Kim Simonsen.