Åbent i dag: 10-18

Æggetid

22. maj 2015
Hvis du besøger GIVSKUD ZOO i disse dage, er der en god chance for at se strudsefugle, der ruger på store æg.

Der er to slags strudsefugle i GIVSKUD ZOO - den afrikanske struds og den sydamerikanske nandu. Har du besøgt parken inden for de seneste uger, er der en god chance for, at du har set deres æg ligge frit fremme hos begge arter. I starten af æglægningssæsonen ruger fuglene nemlig ikke på æggene. Først skal æggene lægges - det kan tage flere uger - og først derefter starter udrugningen.

Æggene sorteres
Hos de afrikanske strudse har en han gerne en favorithun, men der er ofte andre hunner, som også følger ham. De lægger alle æg i hans rede. Lederhunnen kan imidlertid kende sine egne æg fra de andre hunners, og når det er tid til at rugningen skal begynde, sorterer hun æggene. Hvis der er lagt mange æg, vil hun normalt kun efterlade cirka 20 af dem i reden. Hun placerer sine egne i midten, nogle af de andre hunners æg udenom og de overskydende fjerner hun helt. På den måde giver hun sine egne æg de bedste chancer. Udrugningstiden er 35-45 dage. 

Hannen ruger
Hos nanduen er hannen territorial og laver en rede (en fordybning i jorden) i sit område. Herfra tiltrækker han de hunner, der kommer forbi. Hvis hun er tilfreds med hannen, parrer de sig. Hunnen lægger så ægget på kanten af hans rede. Hun kan godt lægge æg hos ham flere gange over en god uges tid. Dette kan gentage sig med flere hunner. Efterhånden som hannen får samlet flere og flere æg, bliver han mere og mere aggressiv mod andre nanduer, både hanner og hunner, og til sidst begynder han at ruge. Æggene er udruget efter 30-40 dage.

Kyllingerne skal passes
Lige nu ruger både strudse og nanduer i GIVSKUD ZOO. Hos strudsene ruger forældrene på skift, mens det hos nanduerne udelukkende er hannens job. Hvornår der kommer kyllinger, og hvor mange der kommer, afhænger blandt andet af vejret. I kolde og våde somre kan vi risikere, at der slet ikke bliver udklækket nogen kyllinger.  Tidligere år er der kommet strudsekyllinger i juni og juli. Nandukyllingerne klækker normalt lidt senere, i juli eller august. Når det kommer til pasning af alle kyllingerne, så er arbejdsfordelingen igen forskellig hos de to fugle: Hos strudsene kan du se både far og mor passe på ungerne, mens du med sikkerhed ved, at det er far på tur, hvis du ser en nandu med en gruppe unger.  

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Pingvinerne har lagt æg
24. april 2024
Der er forår i luften i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs store humboldtpingvinanlæg; flere har dannet par, og nogle har…
GIVSKUD ZOO får ny direktør til maj
23. april 2024
Maj 2024 bliver en skelsættende måned for GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA; parkens nuværende direktør Richard…
Så er odderunger navngivet
22. april 2024
De to kæmpeodderunger, der blev født nytårsaften 2023, har nu fået navne.
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.