Åbent i dag: 10-17

Derfor vender fugle deres æg

06. maj 2024
Gæster i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har måske bemærket, at parkens fugle vender deres æg i rederne. Det er der en god forklaring på.

Her over foråret ligger GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs strudse på rede. Der er lagt flere æg, som de store fugle ruger på.
Af og til vender fuglene æggene. Det gør de flere gange i døgnet. Og det er ikke tilfældigt, faktisk er det ganske vigtigt, forklarer GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen;


- Inde i ægget er der æggehvide, æggeblomme og det lille voksende kyllingefoster, som i starten ikke fylder særlig meget. Blomme og hvide skal helst ligge i midten af ægget i en bestemt relation til fosteret. Hvis ægget ikke bliver vendt, vil blomme og hvide bevæge sig til forkerte placeringer i ægget, hvilket vil medføre at det lille foster enten dør eller bliver misdannet. Fosteret kan for eksempel ikke tåle at få kontakt med æggeskallen, da det så vil fæstne sig til skallen og dø.

Forskning har ifølge dyrlægen også vist, at hvis ægget ikke bliver vendt, som en rugende fugl ville gøre normalt, sker der ændringer i væsketransport i ægget. Det betyder, at fosteret ikke udvikler sig korrekt, og evnen til, at den færdigudviklede kylling kan klækkes, mindskes.

- Det er særlig vigtigt, at ægget bliver vendt i starten af rugeperioden, typisk den første uges tid, hvor fosteret er lille. Efter den periode er kyllingen vokset og er ikke længere helt så følsom over for ændringer inde i ægget, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.

Du kan opleve strudsene langs GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs safarirute.

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Event: Vilde vandhuller 2024
07. maj 2024
Tag på en våd og sjov ekspedition i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIAs fredede moseområde ved eventen Vilde Vandhull…
For første gang: pingvinunger kommer til verden
06. maj 2024
For første gang nogensinde er der kommet pingvinunger i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA.
Farvel til Richard og velkommen til Rasmus
01. maj 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har fået ny direktør. Richard Østerballe har overladt stafetten til Rasmus Sebasti…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.