Åbent i dag: 10-17

Kæmpeodderworkshop i Argentina

20. februar 2023
GIVSKUD ZOO – ZOTOOPIAs biolog og kurator Kim Skalborg Simonsen er fra tid til anden på konferencer og møder i ind- og udland for at drøfte bevaring af arter, forskning arbejdet med zoo-dyr og meget mere. Senest har han været på en workshop i Argentina, hvor emnet var sydamerikanske kæmpeoddere.

GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs biolog og kurator Kim Skalborg Simonsen har det brede overblik over dyrene i parken. Han er også stambogsfører for afrikanske løver og sorte hesteantiloper i det europæiske avlssamarbejde, vicekoordinator på stambogen for kæmpeoddere og sidder i flere udvalg der arbejder med giraffer, antiloper med mere.
Så han ved en masse om dyr, og han deltager jævnligt i møder med andre eksperter for at dele viden og fortsat sikre et højt fagligt niveau i den internationale zoo-verden.

Senest har Kim Skalborg Simonsen været ved Ibera Wetlands nationalpark i Argentina på en workshop for kæmpeoddereksperter fra hele verden.
Arrangøren af Giant Otter International Workshop var organisationen Rewilding Argentina, som også står bag det projekt, der arbejder med at genudsætte kæmpeoddere i naturen i Argentina. Et projekt som GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har sendt en kæmpeodder afsted til.

- For det meste mødes jeg med zoofolk og diskuterer zoobestande, men til dette møde kom der eksperter med viden om kæmpeoddere fra mange vinkler; kuratorer og dyrepassere fra zoos i både Europa og Sydamerika, forskere der arbejder med dyrene i naturen og endelig personer fra nationalparker i Brasilien der ser kæmpeoddernes udfordringer med egne øjne hver eneste dag, siger Kim Skalborg Simonsen.   

Tre dages workshop med fokus på oddere
Odder-workshoppen foregik over tre dage. Den første dag handlede om kæmpeoddere in situ, altså kæmpeoddere i naturen.

- Her var det blandt andet interessant at høre, at den nyeste viden er, at kæmpeoddere som tidligere antaget ikke altid lever i grupper med en han og en hun og deres unger. Der kan godt være flokke med flere voksne som ikke er i nær familie med hinanden. Og individer bytter også rundt mellem grupperne. Kæmpeoddere vil helst være en del af en eksisterende flok frem for selv at starte en ny gruppe, fortæller Kim Skalborg Simonsen.

På andendagen blev genudsættelsesprojektet af kæmpeoddere og fund af vilde kæmpeoddere i naturen drøftet. Derudover var der oplæg om forladte odderunger, og om oddere der ikke vil tage sig af unger.

- Vi har selv oplevet det i GIVSKUD ZOO- ZOOTOPIA, hvor vi har mistet nogle kuld unger.  Men det er naturligt for odderne og det er også den viden, jeg giver videre; lad dyrene klare den selv og lad dem fejle. Det er den bedste måde for dem at lære det på. Og når et kuld unger bliver store skal de også lære at hjælpe deres forældre med ungerne. Sådan bliver de selv bedre forældre i fremtiden. 

Tredjedagen gik med at debattere, hvordan man kan arbejde bedre sammen om ex situ og in situ-oddere. Derudover dannede deltagerne International Giant Otter Alliance for fortsat at sikre vidensdeling.

På tur i naturen
Udover at se dele af det 150.000 hektar store Ibera Wetlands nationalpark, hvor workshoppen blev holdt, var deltagerne også på tur til en anden nationalpark, El Impenetrable hvor en vild kæmpeodder for nyligt blev observeret. 
I de to nationalparker blev en af udfordringerne for kæmpeodderne, nemlig klimaforandringer, meget tydeligt for deltagerne;

- Det er blevet meget tørt i disse vådområder, der er en klar tendens til kortere regntider, og der er længere tørkeperioder end normalt i kæmpeoddernes leveområder. Det betyder, at der mangler vand i floderne og det rammer odderne på flere måder. Landmænd tager vand fra flodområderne til deres afgrøder, Ttørken skaber også brande, som ødelægger skov og ændrer floder, og så er overfiskeri et problem, fordi det fjerner kæmpeoddernes fødegrundlag. Så der er meget at arbejde med, hvis man skal sikre den truede art i naturen. Vi håber, at det kan lykkes, siger kuratoren.

Udover at se naturområderne og de dyr, der lever der, var Kim Skalborg Simonsen og de andre workshop-deltagere også forbi det anlæg, hvor GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIAs kæmpeodderhan Coco opholder sig, før han skal sættes ud i den vilde natur.

- Det var ret sjovt at se ham igen. Han har det godt, og nu har han jo også fået unger, så vi håber, at det kan være med til at styrke arten og muligheden for, at den igen kan brede sig og trives i Argentina. Og ja, jeg er da sikker på, at Coco kunne kende mig, griner kuratoren.

 

Kæmpeodderen Coco fra GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA
Kæmpeodderen Coco fra GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA trives i Argentina.
Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Farvel til Richard og velkommen til Rasmus
01. maj 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har fået ny direktør. Richard Østerballe har overladt stafetten til Rasmus Sebasti…
Nu kan du opleve nil-letjer
30. april 2024
Når man kører på safarituren rundt i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, vil man fremover kunne opleve parkens nyeste…
Børneshow: Onkel Reje
30. april 2024
Lørdag den 11. maj byder GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA endnu engang på et underholdende sjov for hele familien, n…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.