Åbent i dag: 10-18

Dvale og vintersøvn hos dyr

12. februar 2024
Når det bliver vinter, og frostgraderne sætter ind, har dyr forskellige teknikker til at overleve. Blandt andet sover nogle vintersøvn, og andre går i vinterdvale.

Vinteren er lige med kulde og sparsomme føderessourcer, fordi smådyr forsvinder, og planter visner. Så hvordan overlever dyr så de kolde måneder?
Nogle arter klarer sig fint igennem sne og frost. De har pels, som holder dem varme, kan søge ly og kan finde føde.
For dem, som ikke har tyk pels, er svaret for nogle dyr vinterdvale, og for andre er det vintersøvn, der er løsningen. 

Vinterdvale
Vinterdvale eller vinterhi, som det også kaldes, er den mest omfattende og betyder en masse ændringer i kroppen på et dyr. Deres kropstemperatur sænkes, og det samme gør deres stofskifte. Vejrtrækningen minimeres, og hjertefunktionen dæmpes også.

- Det hele bliver nærmest sat på pause. Nogle dyr kan nedsætte deres puls markant og vil trække vejret meget sparsomt, så de ikke bruger store energiressourcer på at holde kroppen i gang, men så de stadig kan overleve. Nogle eksempler på dyr, der går i dvale her i Danmark, kan blandt andet være pindsvin og hugorm, forklarer biolog og formidler i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Marie Kristine Warming. 

Vintersøvn
En anden mulighed for at klare sig igennem vinteren er vintersøvn. Her sætter dyrene ikke helt sig selv på pause, men de skruer alligevel gevaldigt ned for energiniveauet og dermed også behovet for at indtage føde til overlevelse.

- Dyr, der sover vintersøvn, kan godt skrue lidt ned for deres temperatur og puls, men ellers sover de kort fortalt bare mere for at forbrænde så lidt energi som muligt, og derved kan de bedre klare sig gennem vinteren. De kan sove i kortere eller længere perioder over vinteren, afbrudt af jagtture indimellem hvor de tager næring til sig og opbygger forråd for derefter at sove igen. Eksempler på danske dyr, der sover vintersøvn, er egernet og grævlingen, fortæller biologen.

Fælles for dyrene, der sover vintersøvn eller går i hi, er, at de over efteråret samler en masse ekstra mad og opbygger gode fedtdepoter, så de er polstret til vinteren.

 

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Farvel til Richard og velkommen til Rasmus
01. maj 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har fået ny direktør. Richard Østerballe har overladt stafetten til Rasmus Sebasti…
Nu kan du opleve nil-letjer
30. april 2024
Når man kører på safarituren rundt i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, vil man fremover kunne opleve parkens nyeste…
Børneshow: Onkel Reje
30. april 2024
Lørdag den 11. maj byder GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA endnu engang på et underholdende sjov for hele familien, n…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.