Åbent i dag: 10-18

Løve fik tandoperation

10. april 2017
En af GIVSKUD ZOOs hunløver manglende en hjørnetand. Det krævede en hurtig indsats. Så en specialdyrlæge blev tilkaldt for at afhjælpe problemet og lukke hullet i løvens kæbe.

GIVSKUD ZOOs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen sender bedøvelsespilen afsted med et smæld. Godt 15 minutter senere virker bedøvelsen - og så kan det store arbejde gå i gang. En af parkens hunløver mangler en hjørnetand, og det skal ordnes, så løven ikke generes af hullet eller har ondt.
Fordi operationen er så speciel, har GIVSKUD ZOO sendt bud efter Hanne Kortegaard, som er seniordyrlæge på Institut for Klinisk Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet. Hun er specialist i at ordne tænder på dyr. 
Desuden deltager veterinærsygeplejersker, en anæstesidyrlæge, en tekniker, GIVSKUD ZOOs egen dyrlæge og dyrepassere. I alt hjælper ti mennesker til omkring tandoperationen på løven. 

Hul skyldes en gammel skade
Dyrlægerne kan ikke sige, hvordan hjørnetanden er forsvundet. Men Hanne Kortegaard gætter på, at det er sket meget tidligt i løvens liv. Måske allerede fra dannelsen af de blivende tænder.   


- Vi har at gøre med en krone, der er brækket af ved tandkødsranden. Vi kan se op i rodkanalen, men rodvæggen er kun få millimeter tynd. Så tanden er død meget tidligt, og det er sikkert derfor, den er brækket. Den har været så tynd, at den ikke er blevet massiv, som den ellers skal med årene, forklarer seniordyrlæge Hanne Kortegaard. 

Specialisten er dog rigtig godt tilfreds med, at hullet i løvens kæbe er omkranset af dødt tandvæv, for det betyder, at knoglen har været beskyttet, og det letter operationen.

- Det, vi gør for at lukke hullet, er at lave en stor løs flap af tandkød, og så skal vi løfte al tandkødslimhinden op og væk fra knoglen, fjerne lidt knogle og få den her døde rodstump ud. Derefter renser vi hullet, trækker det løse tandkød ned over, og så syr vi det sammen, fortæller Hanne Kortegaard, før hun giver sig i kast med instrumenter.

Lang proces med godt resultat 
Operationen kræver masser af udstyr og maskiner. Løven ligger på et operationsbord, den bliver intuberet, og undervejs bliver der taget røngtenbilleder, så løvestalden er fyldt med maskiner og grej.
Under tandoperationen holder GIVSKUD ZOOs dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen øje med, at løven trækker vejret, at pulsen er stabil, og at bedøvelsen holder, så løven ikke pludselig vågner.
Hele processen - fra løven bliver bedøvet, til den kan løftes fra operationsbordet ind i sit bur, varer tre timer. 
Inde i buret får den lov at vågne ligeså stille fra bedøvelsen. Og i de følgende dage får den smertestillende, så den ikke har ondt oven på operationen. 


- Det hele er gået rigtig godt. Den døde tandrod er fjernet, hullet i kæben er renset op, og såret er syet sammen. Nu kan knoglen bagved få ro til at vokse sammen igen. Så vi er rigtig godt tilfredse, siger Ditte-Mari Sandgreen.  

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
Farvel til Richard og velkommen til Rasmus
01. maj 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har fået ny direktør. Richard Østerballe har overladt stafetten til Rasmus Sebasti…
Nu kan du opleve nil-letjer
30. april 2024
Når man kører på safarituren rundt i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA, vil man fremover kunne opleve parkens nyeste…
Børneshow: Onkel Reje
30. april 2024
Lørdag den 11. maj byder GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA endnu engang på et underholdende sjov for hele familien, n…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.