Åbent i dag: 10-17

Obduktion er en vigtig del af arbejdet

20. marts 2017
Det er ikke en fast del af dagligdagen i GIVSKUD ZOO - men det sker af og til, at dyrlægen skal obducere et dyr. Denne gang er det en dvægzebu, der er blevet aflivet, og dyrlægen skal se, om hun kan finde svaret på, hvorfor koen skrantede.

Den ene af GIVSKUD ZOOs dværgzebuer er blevet aflivet. På trods af at koen spiste godt, blev den ved med at tabe sig voldsomt, og energiniveauet gik ned. Da det samtidig var en 18 år gammel ko, hvilket er en meget høj alder for dværgzebuer, valgte GIVSKUD ZOO at aflive den, for at den ikke skulle lide unødigt. 
Efter aflivningen er det dyrlæge Ditte-Mari Sandgreens opgave at undersøge, hvad der var galt med dværgzebuen, siden den skrantede så meget. 
Dyrlægen skærer forsigtigt koen op, og et for et undersøger hun organerne.  


Intet klart svar ved analyse
Umiddelbart var der ved obduktionen ikke tydelige indikationer på, at der var noget galt med zebukoen. Derfor valgte Ditte-Mari Sandgreen af tage små prøver af blandt andet koens nyrer, hjerte, lever og afføring. De blev sendt til et laboratorium i Tyskland, som undersøgte prøverne under mikroskop for at forsøge at finde et svar på koens dårlige tilstand. Men heller ikke den undersøgelse gav et klart billede af, hvad problemet var.


- Der var ikke noget unormalt på de organer, jeg sendte ind til undersøgelse. Zebukoen har sandsynligvis haft problemer med at optage næring fra føden i tarmen - den har ædt store mængder med god appetit og samtidig tabt sig. Tænderne var også stadig i orden, og den havde ikke indvoldsorm, så heller ikke der kan vi finde årsagen, fortæller Ditte-Mari Sandgreen.

Obduktioner lærerige
Det sker ikke tit. Men det sker indimellem, at dyrlægen får til opgaven at obducere et dyr. Ligesom hun gjorde det med dværgzebuen. Og selvom der ikke altid kommer et entydigt svar på, hvad dyret fejlede, er obduktion en essentiel del af arbejdet i GIVSKUD ZOO.


- At obducere selvdøde eller aflivede dyr er en af mine vigtigste arbejdsopgaver, som tit er meget lærerige. Jeg arbejder med en dyregruppe, der ikke altid er meget detaljeret viden omkring. Derfor er det rigtig vigtigt at lære så meget om dyrene, som vi kan - har dyrets slidt sine tænder forkert, har det mavesår, eller er der andre tegn, der tyder på, at vi skal forbedre den arts levevilkår, forklarer dyrlæge Ditte-Mari Sandgreen og tilføjer: 

 

- Derudover er det vigtigt at overvåge, hvad vores dyr dør af, både så vi kan fange smitsomme sygdomme i opstarten, og også for at vi kan bidrage til international forskning, der har fokus på dyrs sundhed i zoologiske haver.

Seneste nyt fra GIVSKUD ZOO
For første gang: pingvinunger kommer til verden
06. maj 2024
For første gang nogensinde er der kommet pingvinunger i GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA.
Derfor vender fugle deres æg
06. maj 2024
Gæster i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA har måske bemærket, at parkens fugle vender deres æg i rederne. Det…
Farvel til Richard og velkommen til Rasmus
01. maj 2024
GIVSKUD ZOO - ZOOTOPIA har fået ny direktør. Richard Østerballe har overladt stafetten til Rasmus Sebasti…
Billettype:
Barn (3-11 år)
Antal:
0 stk
Billettype:
Voksen (12+år)
Antal:
0 stk
Billetter kan bruges i 2023 sæsonen som er 1. april - 29. oktober.